Kuru Bakliyat
![kuru-baklagiller-nelerdir-shutter-2[1] kuru-baklagiller-nelerdir-shutter-2[1]](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/kuru-baklagiller-nelerdir-shutter-21-pzvl0ktjlpivcuao78uww8me7aq2v8gwpbb2rb0dww.jpg)
Geçmişleri yaklaşık 7-8 bin yıl öncesine (nohut ve mercimekte) dayanan yemeklik baklagiller, çok uzun yıllardır insan beslenmesinde kullanılmaktadırlar. Türkiye, baklagillerin gen merkezi olarak kabul edilen “verimli hilal” in en önemli parçasıdır. Dünyada yaklaşık 61 milyon tonun üzerinde bir üretim ve 38,2 milyar dolarlık piyasa değerine sahip bir ürün grubudurlar (FAO, 2013). Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından tahıllardan sonra gelen tane ürünüdürler. Dünyada üretimi yapılan baklagiller arasında ilk sırada fasulye, daha sonra, nohut, bezelye, börülce, mercimek ve bakla gelmektedir
Ürünlerimiz
![Nohut Nohut](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Nohut-pzpbhgc05lh7ruxe83k1zc2zsw4egi2oihjpi9nzhk.jpg)
Nohut
Nohut, Baklagiller ailesinin protein yönünden en zengin üyesidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda, akla gelen ilk gıdalar arasında olan nohut, vücudun protein ihtiyacını fazlasıyla karşılamasının yanı sıra, içinde bulunan vitaminlerle de kış aylarında vücudu destekleyicidir.
![fasulye-2 fasulye-2](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/fasulye-2-pzpbvom1mayhjc9a4qzq88t7jvzfzjke4x3c22kfag.jpg)
Fasulye
FASULYE Kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan fasulyenin içinde en fazla B1 ve B2 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca demir, potasyum bakımından da oldukça besleyici olduğu bilinmektedir. Birbirinden farklı türlerde olan fasulyeler soyadan barbunyaya kadar aynı isim altında bir araya gelebilmektedir.
![Kırmızı Mercimek Kırmızı Mercimek](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Kirmizi-Mercimek-pzpbysgu7l7lwxqszlcbyyl28qo4fiwg8aq45zykq0.jpg)
Kırmızı Mercimek
KIRMIZI MERCİMEK Kabuksuzdur ve nişasta oranı azdır. Doğal bir tada sahip olan mercimeğin çorba için 10 dakika, salatalar için yaklaşık 8 dakika pişirilmesi yeterlidir.Kırmızı mercimek antioksidan açısından zengin bir besindir. Lif içeriği yüksek olduğu için tok tutar, sağlıklı şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Diyabet hastalarının kullanmasında sakınca yoktur. Protein ve mineral açısından oldukça zengin bir gıdadır.
![Bakla Bakla](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Bakla-1-pztcr24dvmevxwmu04h9x5v7yu2al68t6molu9ofag.jpg)
Bakla
Bakla çinko, manganez, magnezyum, fosfor, bakır, demir, potasyum, selenyum, kalsiyum mineralleri, tiamin (B1 vitamini), folat (B9 vitamini) ve hemen hemen tüm B vitaminlerini içerir. 100 gram pişmiş iç bakla; yaklaşık 8 gram protein, 5 gram lif içerir ve 110 kaloridir. Ayrıca bakla tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.
![sari-kirik-bezelye-jpg-56ebb273-6d6e-4375-a540-4bd365ed4027[1] sari-kirik-bezelye-jpg-56ebb273-6d6e-4375-a540-4bd365ed4027[1]](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/sari-kirik-bezelye-jpg-56ebb273-6d6e-4375-a540-4bd365ed40271-pzvku1ttpf0flmxectac25efp25wckit844wvx1cvc.jpg)
Bezelye
Lif yönünden çok zengin olan Sarı bezelye, kalp ve damar hastalıklarının başlamasına büyük ölçüde engel olur. Bu durumun yanı sıra çoğu kişide özellikle de lif oranı yüksek olması sebebi ile kabızlık sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırır ve sindirim sistemi üzerinde de çok büyük etkileri vardır.
![borulce[1] borulce[1]](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/borulce1-pzx4byq698073mugxx7xdheirwp8833o8vbxzwpld4.jpg)
Börülce
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
![Barbunya Barbunya](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Barbunya-pzpc92t90bakzasux1fc9d4oajyqo9qoz7rf90pgmg.jpg)
Barbunya
Barbunya esas olarak karbonhidrat ve liften oluşan bir yiyecektir, fakat aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olma özelliğine sahiptir. Barbunya protein bakımından oldukça zengindir. Sadece 100 gram haşlanmış barbunya içerisinde neredeyse 9 gram protein vardır ve toplam kalori içeriğinin %27'sini protein oluşturur.
![Soya Fasulyesi Soya Fasulyesi](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Soya-Fasulyesi-pzpc9s6w4u9borrzsue9moq4byhng3jg2pdj7hntyg.jpg)
Soya Fasulyesi
Yüksek protein kaynağına sahiptir Kemik gelişimi ve kalsiyum eksikliğinin karşılayan besinlerin arasında yer almaktadır Yüksek lif kaynağına sahiptir Sindirimi hızlandırır Kalp sağlığı için soya fasulyesi düzenli tüketimi yararlıdır Magnezyum açısından insan sağlığına olumlu katkıları bulunmaktadır.
![Yeşil Mercimek Yeşil Mercimek](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Yesil-Mercimek-pzpcazfgv7wiiu16sd33tdtbnokja6b3kndva7vq08.webp)
Yeşil Mercimek
Yeşil mercimek A, B, C ve K vitamini içermektedir. Bunların yanında fosfor, sodyum, kalsiyum, çinko ve potasyum mineralleri bakımından zengindir. İçerdiği mineraller sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Vücudun zinde ve sağlıklı olmasını sağlar. İyi bir folik asit kaynağı olan yeşil mercimek kemik erimesi riskini azaltır.
![Yellow Lentils (detailed close-up shot) on wooden background Yellow Lentils (detailed close-up shot) on wooden background](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Sari-Mercimek-pzpcbug54r2z5ys4r8hslnzj9ebnc6q8owww4clqaw.jpg)
Sarı Mercimek
Kabuksuz bir mercimek türüdür ve nişastalı, hafif fındık tadı vardır. Çok fazla pişirildiğinde dağılır. Bu nedenle en çok püre yapmak için uygundur. Sarı mercimek de diğer türler gibi bağırsak hareketlerini hızlandırır, sindirim sistemini düzenler Kandaki kötü kolesterolü düşürür. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bu sayede kalp krizi geçirme riskini önler. Yüksek oranda demir ve folik asit içerir. Potasyum içermesi sebebiyle yüksek tansiyonu önler ve son olarak öksürüğü keser.