Geçmişleri yaklaşık 7-8 bin yıl öncesine (nohut ve mercimekte) dayanan yemeklik baklagiller, çok uzun yıllardır insan beslenmesinde kullanılmaktadırlar. Türkiye, baklagillerin gen merkezi olarak kabul edilen “verimli hilal” in en önemli parçasıdır. Dünyada yaklaşık 61 milyon tonun üzerinde bir üretim ve 38,2 milyar dolarlık piyasa değerine sahip bir ürün grubudurlar (FAO, 2013). Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından tahıllardan sonra gelen tane ürünüdürler. Dünyada üretimi yapılan baklagiller arasında ilk sırada fasulye, daha sonra, nohut, bezelye, börülce, mercimek ve bakla gelmektedir
Ürünlerimiz
![Soya Kepeği Soya Kepeği](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Soya-Kepegi-pzuk9i5ra6rc3pa9288y6vj6ld946exajtcvgr3dyg.jpg)
Soya Fasulye Kepeği
Soya Kabukları Soya değirmen Artıkları Soya Kepeği Soya Fasulyesinin yağ ve küspe üretimi sırasında elde edilen yan üründür
![Ayçiçeği Küspesi Ayçiçeği Küspesi](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Aycicegi-Kuspesi-pzukdw2n6cria6wvg4i9trome3ms3kc75iyg38l8x4.jpg)
Ayçiçeği tohum kepeği
Bazı bitki türlerinin teknik işlenmesinin sonucunda meydana gelen atıklardır. Hammadenin cinsine göre küspe ve kepek ayçiçek küspesi ve kepeği, keten küspesi ve kepeği, soya küspesi ve kepeği, pamuk küspesi ve kepeği, yerfıstığı küspesi ve kepeği, kenevir küspesi ve kepeği v.b. olarak ayırmaktadır.
![Mısır Kepeği Mısır Kepeği](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Misir-Kepegi-pzukesyztk0jkjl340q7r1dr6l4mkyysy1sfvx8gvc.jpg)
Mısır Kepeği
Mısır kepeği, mısır danesinin dış çeperi ve ayıklanamayan un parçacıklarını içeren un sanayi yan ürünüdür. Pulverizasyon derecesine bağlı olarak kaba ve ince kepek olarak elde edilmektedir. Mısır kepeğinin yem değeri, kabuk ve un partiküllerinin içeriğine bağlı olarak değişim göstermektedir.
![Buğday Kepeği Buğday Kepeği](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Bugday-Kepegi-pzukg4wri3u60nngc3g6s7a9h8kchj944n27d19e20.jpg)
Buğday Kepeği
Buğday kepeği buğdaydan un üretimi esnasında yan ürünü olup, buğday danesinin koruyucu dış kısmını içermektedir. Buğday kepeği, protein ve vitaminler bakımından zengindir. Buğday kepeğinin proteini, enerjisi ve yüksek derecede sindirilebilir hücre çeperi fraksiyonları (NDF) ruminantlar tarafından son derece iyi değerlendirilmektedir.
![pirinc-kepegi-yagi-faydalari-ve-cilt-lekeleri-icin-kullanimi-3-600×400 pirinc-kepegi-yagi-faydalari-ve-cilt-lekeleri-icin-kullanimi-3-600x400](https://komodoagro.com.tr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/pirinc-kepegi-yagi-faydalari-ve-cilt-lekeleri-icin-kullanimi-3-600x400-1-pzuknda237qlcn593pzugvky0yx0poyrgfrpaojc6g.jpg)
Pirinç Kepeği
İnsan gıdası olarak kullanılan pirinci parlatmak için kabuğunun soyulması ile elde edilen yan üründür. Buğday kepeği ile eşdeğer kabul edilirse de ham protein değeri % 13-15, ham selüloz % 12 civarındadır. Protein değeri buğday kepeğinden düşüktür. Akılda tutulması gereken husus, kepek türü yem maddelerinin protein kalitesinin daima elde edildiği ana üründen düşük olmasıdır.