Tohumlar ve Tahıllar

Sektörel haber ve yazıları bu sayfada bulabilirsiniz…

Tahıllar

Diğer bir adı Hububat olan Tahıllar Buğday,Arpa,Mısır,Yulaf,Çavdar ve Pirinç benzeri bitki ürünleri ile hasat edilen bu ürünlerin tohumlarının genel adıdır.

Dünyadaki temel besin kaynaklarından olan tahıllar ya oldukları gibi tohum olarak yada işlenip un, kepek, nişasta veya yağ olarak tüketilebilirler.

Tahılların iç kısmı nişasta deposudur.Çimlenen çekirdek kısmı protein ve yağ bakımından zengin olan tahıl tanelerinin dış kısmının öğütülmesiyle de kepek elde edilir.Kepek Selüloz, Hemi selüloz ve Lignince zengindir.Tahılların taşıdıkları besin değerleri birbirinden farklıdır. Tahıllarda A ve C vitaminleri neredeyse hiç bulunmayıp farklı oranlarda B vitamin çeşitleri bulunurken (B12 hariç ) yine tahıllarda bulunan karbonhidratlar nişasta olarak bulunmaktadır.

Ürünlerimiz

Mısır

Mısır

Mısır, tek başına haşlanarak ya da közlenerek tüketilebilmesinin yanında çorba, salata, mısır çorbası ya da hamur işi tarifelerde de sıklıkla karşınıza çıkar. Geniş bir kullanım alanı bulunan mısır ürünleri birçok yemek kültüründe kendisine sıklıkla yer bulur.

Tahıllar

Buğday

Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir. Buğday aynı zamanda çiftlik hayvanları için bir yem maddesi olarak da yetiştirilmektedir. Hasattan sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar.

kabuklu-arpa[1]

Arpa

buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa tohumu, İsrail, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak, İran ve Türkiye’de geniş bir ekim alanı vardır. Arpa tohumu, tahıllar arasında dünyada üretim sıralamasında buğday, Mısır ve pirinçten sonra dördüncü sırada yer almaktadır.

Yulaf

Yulaf

Yulaf içerisinde bol nişasta taneleri yer alan bir besindir. Yulaf aynı zamanda bir tarım bitkisidir. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yulaf insanlar arasında da tüketimi oldukça yaygındır. Bundan dolayı yulaf tüketimi pek çok kişi tarafından önerilmektedir.

HTB1WaqLh93PL1JjSZFtq6AlRVXaZ[1]

Darı

Teknik açıdan tahıl değil, tohumdur aslında; ancak mutfak perspektifinde değerlendirildiğinde tahıl olarak kategorize edilir. İlk olarak Kuzey Afrika’dan geldiği düşünülmektedir ve tarih öncesi zamanlardan beri tüketilmektedir. Kalbi korur: Darıyı bu denli kalp dostu bir tahıl yapan, magnezyum ve lif içeriğidir. Aynı zamanda potasyum da içerdiğinden yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır. Kanser, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini düşürür: Darı gibi işlenmemiş tam tahılları beslenme düzeninize eklemenin, bazı kanser türlerinde, kalp hastalıklarında ve tip 2 diyabette risk düşüşünü sağladığı bilinmektedir.

Çavdar

Çavdar

Genellikle 1-2 metre yüksekliğe ulaşan çavdarın görünümü arpaya çok benzer. Taneleri buğdaya göre daha ince uzun, kavuzları daha dar, kılçıkları da oldukça kısadır. Daha çok ekmeklik un ve hayvan yemi olarak değerlendirilen çavdarın bileşiminde karbonhidrat, protein, potasyum ve B vitamini bulunur.

Pirin.

Pirinç

Buğdaygiller familyasından; sıcak bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir. Her başakçığında bir çiçek vardır. Tanesi burada meydana gelir. İçeriğinde bol miktarda nişasta ve vitaminler vardır. Pirinç kabuğundan tabii phytine elde edilir. Bu madde, gelişmeye yardımcı olur. Zihin açıklığı sağlar.